Het lotgenotencontact van APC

22 april 2020

Sinds 23 maart organiseert APC een wekelijks online lotgenotencontact uur. Het online lotgenotencontact is uitdrukkelijk bedoelt voor mensen met ALS, PLS en/of PSMA en/of hun naasten.

Succes
We kunnen wel spreken van een succes; iedere keer zijn er ongeveer 25 tot 30 mensen online aanwezig. Speciaal voor vragen over corona in relatie tot mensen met ALS, PLS en/of PSMA sluiten ook iedere week Leonard van den Berg (neuroloog) en Esther Kruitwagen (revalidatiearts) aan. Van te voren roepen wij de leden op om de vragen alvast in te sturen.

Daags na het online lotgenotencontact ontvangen de leden een nieuwsbrief met daarin een kort verslag van hetgeen besproken is. Ook staat er in die nieuwsbrief direct een uitnodiging en inloggegevens van het nieuwe lotgenotencontact.

Richtlijnen
Vaak gaan de vragen over hoe lang gaat dit, de intelligente lockdown, nog duren en wat betekent dat voor ons als patiënt, naasten en verzorgers? Het ALS Centrum houdt de richtlijnen van het RIVM aan; was je handen vaker dan normaal en zeker 20 seconden per keer, nies en hoest in je elleboog en houd minimaal 1,5 meter afstand aan tot andere mensen..

Mondkapjes
Verder zijn de RIVM regels op dit moment zo dat als zowel de patiënt en verzorger niet verkouden is, door schaarste, de verzorgers geen mondkapjes hoeven te dragen. Wel moeten de regels (handenwassen, niezen in elleboog en afstand houden) nageleefd worden. Het ALS Centrum benadrukt dat het voor de veiligheid van mensen met ALS, PLS of PSMA beter is dat de zorgverleners een mondkapje dragen. Mondkapjes kan je via verschillende kanalen aanvragen maar ook via de actie ‘meld een held’.

Naar buiten
Uitstapjes naar bijvoorbeeld het museum is op dit moment voor niemand mogelijk. Veel musea hebben dan ook de deuren digitaal geopend. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het Gugenheim Museum in New York of wat te denken van het Rijksmuseum in Amsterdam?

Wil je toch van de buitenlucht genieten? Maak gerust een ommetje in de buurt, vermijd drukke plekken en belangrijk…..houd afstand!

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid