X

Medicijndebat-2

17 april 2023

Woensdagavond 12 april 2023 deed Caroline van de Plas in het geneesmiddelen debat een emotioneel betoog om haar ingediende motie met klem te omarmen. In haar motie vraagt ze een medicijn voor ALS-patiënten direct na goedkeuring van de EMA beschikbaar te maken voor ALS-patiënten. In datzelfde debat diende Vicky Maeijer van de PVV een gelijke motie in. 

We staan aan de vooravond het beschikbaar komen van een medicijn. Een medicijn dat het leven van een ALS-patiënt wel tot 11 maanden kan verlengen.

Echter, na goedkeuring wil de minister eerst een kosteneffectiviteitsanalyse laten uitvoeren en over de prijs onderhandelen. Iets wat in de praktijk wel tot 700 dagen in beslag neemt. In die tijd overlijden er ruim 950 ALS-patiënten

Caroline van der Plas deed haar betoog nadat zij die ochtend sprak met Stichting ALS Nederland, de ALS patiëntenvereniging, Prof. dr. Leonard van den Berg van het ALS Centrum en Caro van Leeuwen die zelf ALS-patiënt is.  

Aanleiding voor die ontmoeting was een petitie en een ludieke kaartenactie van Vicky Sniekers (haar man Fred en vriendin Lydia overleden aan ALS) en de ALS patiëntenvereniging die aandacht vroegen bij de politiek. Waarna op woensdag 12 april een rondetafelgesprek gesprek plaatsvond met Caroline vd Plas (BBB) Harry Bever (VVD), Aleid (Fractie de Haan) over dit onderwerp. Dat resulteerde nog diezelfde avond nog in 2 moties (BBB en PVV) om het medicijn direct na goedkeuring van de EMA beschikbaar te stellen aan de patiënt. 

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid