X

Praten via hersensignalen; Corticom-onderzoek

20 oktober 2023

Brain-Computer Interfaces als communicatiemiddel; een stem geven aan niet-sprekenden

Bij het UMC Utrecht Hersencentrum is het CortiCom project van start gegaan. Dit onderzoeksproject heeft als doel om een nieuwe manier van communiceren, namelijk via hersensignalen, te testen.

Hersenziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld een traumatisch hersenletsel, hersenstam beroerte, neuromusculaire ziekten of neurodegeneratieve ziekten kunnen leiden tot ernstige verlamming en problemen met het spreken. Bestaande communicatiehulpmiddelen vormen niet voor iedereen een goede oplossing omdat er betrouwbare spierbewegingen nodig zijn voor de bediening ervan. Zelfstandig communiceren is dan soms (bijna) onmogelijk.

Eerder hebben onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum laten zien dat mensen met ernstige verlamming, in plaats van spierbewegingen, de hersensignalen kunnen gebruiken om, zelfstandig, thuis, te communiceren via simpele ‘hersenkliks’. Deze hersensignalen werden gemeten met geïmplanteerde meet-elektroden op de hersenen. In dit eerdere onderzoek was de snelheid van communicatie echter erg langzaam.

In het CortiCom onderzoek willen de onderzoekers een nieuw systeem voor hersenbesturing testen (het CortiCom systeem) en bekijken of communicatie via de hersensignalen met dit systeem sneller en efficiënter is. Zo willen de onderzoekers vaststellen of het mogelijk is om op basis van het hersensignaal te bepalen welk woord iemand probeert uit te spreken. In het CortiCom project worden daarvoor de hersensignalen gemeten via matjes met meet-elektroden die op de hersenen worden geplaatst en die verbonden zijn met een computer buiten het lichaam.

De onderzoekers hopen in het CortiCom project vast te stellen hoe snel en accuraat mensen met ernstige verlamming kunnen communiceren via de hersensignalen. Daarnaast wordt onderzocht of de hersensignalen in de loop van de tijd veranderen of niet.

Kandidaten gezocht

Voor het CortiCom project is het onderzoeksteam bij het UMC Utrecht Hersencentrum op zoek naar geschikte kandidaten. Geschikte kandidaten zijn tussen de 18 en 70 jaar, zijn ernstig verlamd en hebben problemen met spreken veroorzaakt door traumatisch hersenletsel, beroerte, neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten of door een andere oorzaak. Deelnemers moeten nog wel kunnen communiceren door bijvoorbeeld oogknippers en zijn niet verstandelijk beperkt.

Heb je interesse of ken je iemand die mogelijk interesse heeft? Neem dan contact op met het

onderzoeksteam via neuroprothese@umcutrecht.nl . Voor meer informatie kan je kijken op www.neuroprothese.nl .

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid