X

Handtekening niet meer kunnen zetten

30 oktober 2023

Als je handfunctie achteruit gaat, wordt een handtekening moeilijk maar er zijn meerdere oplossingen.

Aantekeningen in paspoort

Als je je handtekening niet meer kan zetten door een fysieke aandoening vraag dan of de gemeenteambtenaar een aantekening in het systeem maakt. Op jouw identiteitsdocument wordt vermeld dat je niet in staat bent tot ondertekenen.

Handtekeningstempel Een handtekeningstempel kan een oplossing zijn als je niet goed meer een handtekening kan zetten. Maar een handtekeningstempel wordt niet altijd geaccepteerd. De kans op misbruik is namelijk veel groter dan bij een echte handtekening. In de wetgeving is niets geregeld over de rechtsgeldigheid van een handtekeningstempel. Plaatst je je eigen handtekening met een stempel, dan blijft deze ondertekening rechtsgeldig. Je kan de handtekening dan niet achteraf intrekken. Je kan een handtekeningstempel laten maken bij een drukker.

Machtiging handtekening zetten

Als een stempel niet wordt geaccepteerd, kunt u iemand machtigen om in uw naam een handtekening te zetten. U geeft dan iemand de bevoegdheid om in uw naam verplichtingen aan te gaan of beslissingen te nemen. Dit kunt u regelen bij een notaris via een notariële volmacht.

Oude handtekening gebruiken

Een afbeelding van je oude handtekening kan je op je pc opslaan en dan in een document of pdf zetten via invoegen.

Stemmen bij verkiezingen

Als je nog geen aantekeningen in je paspoort hebt, is stemmen ook mogelijk, zie www.kiesraad.nl/adviezen-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/algemeen-kandidaatstelling/wat-als-een-persoon-niet-in-staat-is-tot-ondertekenen-van-documenten-voor-kandidaatstellingsprocedure.

Je kan ook iemand machtigen om voor je te stemmen, zie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord/iemand-machtigen-om-te-stemmen-bij-verkiezingen.

Stemmen voor kiezers met een beperking, zie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord/kiezers-met-beperking.

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid