X

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid

Centrum voor Thuisbeademing

Het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) informeert en begeleidt patiënten en hun partners, en de thuiszorg bij de zorg rond beademing als door zwakte van de ademhalingsspieren ondersteuning van de ademhaling nodig is.

Er zijn in Nederland vier Centra voor Thuisbeademing (CTB) in Groningen, Utrecht, Rotterdam en Maastricht.

Verwijzing

De revalidatiearts of neuroloog bespreekt met de patiënt een verwijzing naar het CTB in de regio wanneer er sprake is van klachten die passen bij zwakte van de ademhalingsspieren en/of wanneer uit de longfunctiemeting blijkt dat er zwakte is.

CTB

In het CTB vindt eerst een informatief gesprek plaats over de gevolgen van verminderde ademhaling en over de beademingsmogelijkheden zodat de patiënt weloverwogen een keuze kan maken of hij/zij wel of niet aan beademing wilt. Aan de hand van metingen als longfunctiemeting en een bloedgasmeting, wordt bepaald of patiënt beademing nodig heeft.

Beademing instellen  

Wanneer de patiënt besluit tot chronische beademing en het CTB besluit dat beademing nodig is, volgt een opname in het ziekenhuis om de beademing in te stellen. Dit is een opname van enkele dagen tot twee weken. Tijdens deze opname wordt ’s nachts tijdens de slaap de kwaliteit van de ademhaling onderzocht. Deze opname is nodig om de beademingsmachine in te stellen, om te wennen aan de beademing en om voorbereid te worden op het beademen ’s nachts thuis. Men kan naar huis zodra de beademing goed is ingesteld en de beademing vertrouwd voelt en veilig verloopt. Het CTB zal daarna de beademing thuis blijven begeleiden en is hiervoor 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Alle betrokkenen worden geïnstrueerd.

Extra informatie


Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid