X

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid

Vakantiemogelijkheden

Met een functiebeperking onbezorgd op vakantie? Kan dat? Er zijn vele mogelijkheden voor mensen met een beperking om op vakantie te gaan. 

Er is een ruim aanbod van accommodatie met aangepaste kamers, zorgvakanties en thema- of doe-vakanties waarbij rekening wordt gehouden met rolstoelers. Bijvoorbeeld een welnessweekje in een luxe omgeving, een cruise naar IJsland, lekker creatief bezig zijn, een safari in Afrika.

Reizen met een beperking

De behoeften van elk persoon met een beperking is anders. Reizigers met een beperking moeten specifiek hun eisen en beperkingen aangeven bij het vinden en boeken van een geschikte hotel, reis, vlucht en/of huurauto. Specifieke aandacht vraagt beademing, zowel invasieve als non-invasieve beademing.

Vermoeide mantelzorger? 

Een belangrijke taak, maar soms ook zwaar. Dan is het heerlijk om af en toe samen vakantie te vieren terwijl anderen de zorgtaken overnemen. Er is ruim keuze in aanbod waarbij een team klaar staat dat de zorg volledig uit handen neemt. Ook kun je verblijven in hotels die niet onder doen voor ‘gewone’ hotels, maar met de nodige aanpassingen. 

Vliegen 

In de EU verordening uit 2006 staan de rechten opgesomd van gehandicapte reizigers en plichten van de luchtvaartmaatschappijen.

  • Je mag in principe niet geweigerd worden vanwege je handicap.
  • Hulp in het vliegtuig. Tijdens de vlucht en bij het in -en uitstappen is het personeel verplicht je te helpen.
  • Gratis hulpmiddelen/hulpdieren mee. Een elektrische rolstoel of scootmobiel ook mits droge accu’s. Helaas is het meenemen van een dier in de cabine in sommige landen verboden en dan kan het dus niet. Vraag dat na voor je boekt. Medische apparatuur moet in principe altijd gratis worden vervoerd. Voor gevaarlijke stoffen, waaronder zuurstofflessen, bestaan geen eenduidige regels.
  • De luchtvaartmaatschappijen moeten hun best doen om je een stoel naast je begeleider te geven maar een garantie is dit niet.
  • Ieder Europees vliegveld is verplicht te zorgen voor voldoende faciliteiten voor en na het instappen, die er voor zorgen dat mensen met een beperking veilig kunnen reizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beschikbaar stellen van rolstoelen, bewegwijzering voor blinden en slechtzienden en begeleiding door luchthavenpersoneel.
  • Drinkvoeding moet in de cabine vervoerd worden omdat het in het ruim te koud is. Het overschrijdt echter de vloeistofnorm voor cabinebagage. Een brief van de revalidatiearts op briefpapier van het revalidatiecentrum en met handtekening, bij voorkeur in het Engels, is noodzakelijk. Houd ook rekening met extra tijd bij de bagagecontrole.

Medicijnen meenemen op reis

Als je reist met opiaten (bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis) naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig. 

Voor landen buiten het Schengengebied heb je mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij je eindbestemming te komen. Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen je gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Jouw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

Reistips voor personen met een beperking

  1. Bel altijd vooruit
  2. Verstrek genoeg informatie
  3. Bespreek de reis vooraf met je arts
  4. Zorg voor voldoende medicijnen
  5. Controleer vaccinatieadvies
  6. Zorg voor contactgegevens van naasten en/ of familie
  7. Zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering
  8. Bij zoeksites als booking.com en expedia kun je de gewenste aanpassingen selecteren bij de zoekfunctie.
  9. Inventariseer hoe de zorg in het buitenland is georganiseerd en waar steunpunten aanwezig zijn voor bijvoorbeeld invasieve beademing.
  10. Neem 48 uur van te voren contact met de luchtmaatschappij om de gewenste assistentie aan te vragen en overtuig je bijvoorbeeld van de mogelijkheden van beademing tijdens de vlucht en het vervoer van hulpmiddelen en eventueel zuurstofcilinders.

Meer informatie

Lotgenotencontact 27 februari 2023

Het thema van het lotgenotencontact van 27 februari 2023 was vakantie. Hier werden veel ervaringen en tips gedeeld. Deze kun je terugvinden in het nieuwsartikel dat hierover geschreven is.


Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid