Woningaanpassingen
Met de juiste aanpassingen aan de woning kunnen mensen met ALS, PSMA en PLS zo lang mogelijk zelfstandig functioneren in huis, ondanks problemen met staan, lopen en balans. De doorlooptijd tussen aanvraag en realisatie kan vele maanden duren. Het is daarom belangrijk om op tijd de voorbereiding voor aanpassing te starten.
Woningaanpassingen kunnen het leven (weer) een stuk aangenamer maken, maar zijn ook moeilijk. Je moet misschien kiezen tussen verbouwen of verhuizen. Hoe zelfstandig wil en kun je zijn en in hoeverre ben je bereid je woning anders in te richten of zelfs te verbouwen?
Voorbeelden van aanpassingen zijn:
- drempels weghalen;
- trap- of plateaulift;
- bredere deuren;
- elektrische deuropener;
- inloopdouche;
- beugels bij toilet;
- douche-föhntoilet.
Aanbouw, woon-zorg unit of verhuizen
Als de bovenverdieping, waaronder de badkamer niet aanpasbaar is, wordt er gekeken naar andere oplossingen. Dit kan zijn:
- het aanpassen van de begane grond van de huidige woning (een slaap- en badkamer in de garage of als aanbouw aan het huis);
- zorgunit in de tuin met aansluiting aan het huis;
- verhuizen naar een geschikte woning.
Een woon-zorgunit kan bestaan uit een slaapkamer en/of badkamer. Een woon-zorgunit wordt vaak aan een tuin- of keukendeur gekoppeld, zodat er een doorgang ontstaat naar de bestaande woning. Een woon-zorgunit kan binnen twee dagen klaar zijn voor gebruik. Daardoor is er vaak minder overlast dan bij een verbouwing.
Ergotherapeut
De ergotherapeut van het ALS-behandelteam kan je bij de aanvraag ondersteunen door o.a. samen met jou een Programma van Eisen voor de woningaanpassing op te stellen. Het is aan te raden de voorstellen voor de aanpassingen samen met de ergotherapeut te beoordelen.
Vergoeding via gemeente / Wmo
De gemeente kan woningaanpassingen vergoeden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet heeft als doel mensen met een functiebeperking zo zelfstandig mogelijk te laten deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven.
In 2021 betaalt iedereen maximaal 19 euro per 4 weken aan eigen bijdrage, ongeacht inkomen of vermogen. Het maakt voor de Wmo niet uit of de woningaanpassing plaatsvindt in een huurhuis of in een eigen huis.
Wie in aanmerking komt voor woningaanpassing vanuit de Wmo, kan dit volledig laten verzorgen door de gemeente of kan hiervoor een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Hiermee kun je zelf de voorziening en de installateur kiezen en (na akkoord van de gemeente op de offertes en facturen), zelf de facturen betalen. Het is echter wel zo dat de Wmo-vergoeding per gemeente verschilt. Meer informatie kun je opvragen bij je gemeentelijke Wmo-ondersteuner.
Heb je een beperking, woon je zelfstandig en heb je een hulpmiddel of (woning)aanpassing nodig? Dan is de kans groot dat je hiervoor een aanvraag moet indienen bij de gemeente. In deze wegwijzer staat beschreven hoe je als aanvrager je aanvraag kunt indienen.
Vergoeding via zorgverzekeraar
Soms vergoedt je zorgverzekering naast hulpmiddelen ook woningaanpassingen. Bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen.
Geen vergoeding voor aanpassing
Sommige aanpassingen vergoedt de gemeente niet omdat het gaat om een zogenaamde algemeen gebruikelijke voorziening. Bijvoorbeeld bij aanpassingen met materialen die je kunt kopen bij een bouwmarkt of een schot of muurtje voor een inloopdouche als een douchegordijn ook volstaat.
Sommige gemeenten geven geen vergoeding voor een aanpassing, maar wel een vergoeding om te verhuizen. Bijvoorbeeld wanneer jouw gemeente oordeelt dat je woning niet voldoende kan worden aangepast.