Vervoer
Voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een scootmobiel of rolstoel zitten, zijn er meerdere voorzieningen om te reizen. Hieronder staan de mogelijkheden qua vervoer bij verminderde mobiliteit genoemd te beginnen met beperkte mobiliteitsproblemen.
Auto
Op de website https://www.fbto.nl/autoverzekering/service/autorijden-met-een-beperking kun je onder andere lezen over thema’s als:
- Beoordeling van rijgeschiktheid
- Aangepast voertuig aanvragen en verzekeren
- Belastingregelingen
- Wat een verzekering kan betekenen
Gehandicaptenparkeerkaart
Een gehandicaptenparkeerkaart vraag je aan in de gemeente waar je woont. Een keuringsarts doet medisch onderzoek en bepaalt of je voldoet aan de eisen. Een Nederlandse gehandicaptenparkeerkaart is een Europees document en geldig in alle Europese lidstaten.
Voor automobilisten met een gehandicaptenparkeerkaart gelden andere regels dan voor de overige automobilisten, zie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/waar-mag-ik-met-een-gehandicaptenparkeerkaart-parkeren.
In ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten mag je met een gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats met parkeermeter. Op de website Gehandicaptenparkeerkaart vind je per gemeente een overzicht van de regels.
Eigen parkeerplek bij woonhuis
Via de gemeente kan er voor het woonhuis een gereserveerde parkeerplaats aangevraagd worden; een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Op zo’n parkeerplaats mag enkel het voertuig met het op het bord vermelde kenteken parkeren.
Eigen parkeerplek op kenteken en tijd
Ook kan een speciale gehandicaptenparkeerplaats op kenteken én tijd worden aangevraagd, bijvoorbeeld bij je werkadres, gereserveerd. Buiten de aangegeven dagen en tijden mogen ook andere voertuigen op deze plek parkeren.
Aangepaste auto en bus
De gemeente of UWV vergoeden soms de kosten voor het gebruik of aanpassing van een rolstoelgeschikte auto.
De mogelijke aanpassingen aan een auto voor mensen met een rolstoel zijn:
• een (bijrijders)stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven;
• een aangepaste besturing van de auto;
• een verhoogd dak of een verlaagde vloer met bevestigingen;
• een systeem om de rolstoel in de auto te rijden;
• ruimte te maken voor de rolstoel door andere stoelen weg te halen;
• handbediening voor remmen en gas geven.
Als de gemeente je niet kan helpen, zijn er de volgende mogelijkheden:
- een rolstoelauto of -bus in bruikleen via stichting ALS op de weg;
- een rolstoelauto af en toe huren via de Zonnebloem;
- een rolstoelauto af en toe huren via een commercieel bedrijf;
- een occasion auto/bus voor mindervaliden kopen via Gaspedaal;
- reizen met regiotaxi, Valys en/of trein.
Regiotaxi
De regiotaxi oftewel Wmo-vervoer is een vervoersvoorziening met taxiauto’s en rolstoelbussen die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt geregeld. De voorziening is bedoeld voor burgers die vanwege een handicap, beperking of psychische aandoening niet meer zelfstandig kunnen reizen. De vervoerder mag ritten van verschillende klanten combineren.
Wmo-vervoer per regiotaxi (of deeltaxi) is voor vervoer binnen de eigen regio (binnen 5 vervoerzones) kan men aanvragen via het Wmo-loket van de gemeente.
Valys
Valys is speciaal taxivervoer buiten de eigen regio met taxiauto’s en rolstoelbussen voor mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn. Hier mag je alleen gebruik van maken als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je moet een Valyspas aanvragen om te kunnen reizen met Valys en je mag met een begeleider reizen. De vervoerder mag ritten van verschillende Valysklanten combineren.
Elke pashouder krijgt een budget van 600 kilometer per jaar. Binnen deze 600 kilometer betaal je het normale openbaarvervoertarief zelf, je begeleider reist gratis mee. Reis je meer dan dit budget, dan moet je 1,22 euro per kilometer betalen. Als je niet met de trein kan reizen, ook niet met begeleider, dan kun je een aanvraag doen voor een hoger persoonlijk kilometerbudget van 2250 kilometer.
Trein
De NS biedt diensten en faciliteiten die helpen bij de treinreis en op het station voor mensen die minder goed ter been zijn en voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Denk aan hellingbanen, een OV-Begeleiderskaart of een OV-chip Plus abonnement. Tijdens uw reis staat onze reisassistentie u graag bij. Zie www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-een-functiebeperking.
Achtergrondinformatie
wetten.overheid.nl/BWBR0012625/2013-01-01
www.anwb.nl/verkeer/buitenland/europese-gehandicaptenkaart/europese-gehandicapten-parkeerkaart