X

Vakantietips

6 maart 2023

Vorige week 27 februari vond het maandelijkse lotgenotencontactuur plaats. Het thema deze keer was:
Vakantie.

Tijdens de online bijeenkomst werden vele tips gedeeld zodat je fijn en voorbereid op reis kunt gaan.

In het algemeen wordt opgemerkt dat je flexibel en avontuurlijk moet zijn bij het reizen, dat je je wellicht iets moet aanpassen, dat je inventief moet zijn en soms moet improviseren.  Want soms loopt het anders dan verwacht.

Zo had iemand, die een papegaai boven het bed miste, een stuk touw gekocht en het zó om het bed heen gebonden dat zij zich daaraan kon optrekken.  

Ook belangrijk om te realiseren is dat er overal aardige mensen zijn die willen helpen.  

Niettemin is het natuurlijk zo dat je zoveel mogelijk van tevoren kan uitzoeken en plannen zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.  

Zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering en kijk van tevoren wat wel/niet gedekt is. 

De tips, vragen en ervaringen die gedeeld zijn gedurende het overleg zijn zoveel als mogelijk gerubriceerd in dit artikel.

 
Reizen met het vliegtuig/Schiphol 

Begeleiding op een vliegveld vraag je aan bij je reisorganisatie of als je zelf boekt bij de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij besteedt de begeleiding uit, op Schiphol wordt dit uitbesteed aan het bedrijf Axxicom.  
 
Sondevoeding geldt als medicatie, en kan mee aan boord. Geef het wel aan bij het maken van je boeking. Je dient een douaneverklaring mee te nemen (vaak ook in het Engels). Vraag hierom bij je sondevoeding leverancier. ( https://sorgenteprofessionals.nl/op-reis-met-medische-voeding/

Medische bagage, meestal mag medische bagage gratis mee, check dit bij het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij. Vaak heb je hiervoor ook weer een Engelstalige medische verklaring nodig.  

Heb je assistentie en een vlucht met een overstap? Zorg dan dat je ruim voldoende tijd hebt. Je gaat namelijk als laatste van boord. Vlieg je bijvoorbeeld naar Amerika en heb je daar een overstap dan ga je bij binnenkomst in de VS door de paspoortcontrole, en moet je je bagage opnieuw inchecken. Dit vergt extra tijd.  

Heb je een hoge rolstoel? Ga dan na of deze door de vliegtuigdeur kan. Sommige ingangen van vliegtuigen zijn niet hoog genoeg voor elk type rolstoel. Dit is afhankelijk van het type toestel. Op korte vluchten worden vaker kleinere vliegtuigen ingezet.  

Kijk de website van jouw luchtvaartmaatschappij na over hoe zij omgaan met medische service en assistentie aan boord.  

Neem belangrijke zaken, waar je niet zonder kunt, zoals medicatie en kostbare spullen altijd mee in je handbagage. Voor medicijnen gelden er qua handbagagelimiet andere, soepelere regels, controleer dit bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Als medicijnen gekoeld moeten blijven, kan dit ook aan boord, geef het door aan de bemanning en ook van tevoren bij het boeken van je vlucht. Verdeel handbagage én ruimbagage over meerdere mensen als je met meerdere personen vliegt. 
 
Mocht bagage onverhoopt niet aankomen op plaats van bestemming dan dien je gelijk een rapport (PIR) op te laten maken op de luchthaven bij de luchtvaartmaatschappij of de afhandelaar van de maatschappij.  

Tips voor niet of zo min mogelijk plassen tijdens een vlucht of reis 

  • Ga vooraf naar het toilet 
  • Drink van tevoren heel weinig 
  • Gebruik een continentieluier 
  • Er zijn medicijnen beschikbaar die de productie van urine tijdelijk verminderen 
  • Als je een hulp hebt, kun je eventueel vanuit je stoel plassen in zakjes die vocht omzetten in gel.   
  • Voor mannen: plascondoom en/of plasfles 
     

Andere tips die binnenkomen i.v.m. plassen en reizen: 

Een tip voor vrouwen: de uribag 

  • Heb je een katheter neem dan een tasje met een nachtzak mee dan kun je je daarin je katheterzak legen.   
  • Drink (choco) melk ipv van andere dranken schijnt minder snel door je lichaam te gaan. Zie ook dit artikel 

Accommodatie, adressen en zaken waar je rekening mee moet houden 

Bedenk zelf heel goed waar je accommodatie aan moet voldoen ten aanzien van een badkamer, een toilet, een bed e.d. en vraag dan vervolgens heel goed uit. Termen als kamers voor mindervaliden en invaliden worden door elkaar gebruikt en betekenen niet overal hetzelfde. Staat er bijvoorbeeld dat er een sta-opstoel aanwezig is, vraag dan voor welke lichaamslengte deze stoel geschikt is. Probeer zo gedetailleerd mogelijk informatie te vergaren.  

Tip: neem contact op met de accommodatie en vraag of ze bereid zijn met videobellen de ruimtes te laten zien.  
Zoek ook uit of het restaurant voor jouw rolstoel toegankelijk is. Als er liften zijn in het complex vraag dan ook of jouw rolstoel hierin kan, vraag om de maat van de lift.  

Een deelnemer van de sessie liet weten dat ze een huisje gehuurd hadden wat volgens de eigenaar rolstoeltoegankelijk zou zijn maar bij aankomst was dit niet het geval. Men kon niet in de douche en ook niet naar het toilet.   

Check hoe de locatie is uitgerust qua stroomvoorziening, i.v.m. het opladen van je rolstoel. (zie ook verder bij wat mee te nemen)  

De maat van een tweepersoonsbed is ook niet overal hetzelfde. Zo zijn in Frankrijk tweepersoonsbedden soms nog 1.40m breed.  

Kijk van tevoren of er een ziekenhuis in de buurt van jouw vakantiebestemming is en soms zijn er zelfs Nederlandse artsen in de omgeving. 

Accommodaties die genoemd zijn: 

Hotel Mar y Sol in Los Cristianos op Tenerife  
(allerlei hulpmiddel aanwezig zoals verschillende rolstoelen, tilliften, lift op je in het zwembad te tillen enz)   

Vakantiepark l’Accolade, in Frankrijk. 
Goed ingespeeld op vakantiegangers die hulpmiddelen nodig hebben (passieve tillift, stalift, douche brancards, toiletstoelen enz. Zorg kan volledig uit handen genomen worden en er kan voor je worden gekookt worden.  Ze hebben een aangepast zwembad en strandrolstoelen.   

Tesselhuus op Texel 

Appartementen De Egmonden, in Egmond aan Zee 
Rolstoeltoegankelijke appartementen. Zijn bekend met het ontvangen van vooraf bestelde hulpmiddelen en lokale thuiszorg die langs kan komen. 

Zie ook verderop in dit artikel meer accommodaties onder het kopje vakantiebeurs 

Beademing tijdens je vakantie 
Vraag bij het CBT na of je extra apparatuur kunt krijgen. Ga je naar de Waddeneilanden dan moet je sowieso extra apparatuur meenemen want i.v.m. de extra reistijd is het niet mogelijk voor hen om daar snel te zijn. En neem een pakket extra slangen mee.  

(Reis)organisaties die genoemd zijn:
Buitengewoon reizen 
De Zonnebloem   
Bij vaarreizen wordt de partner ontzorgd, alle hulpmiddelen zijn aanwezig en je hebt een vaste verzorger voor de hele reis.  Ook voor het huren van vervoer.

Carin de Jong, de verenigingsondersteuner van de ALS patiëntenvereniging, is ook zelfstandig reisadviseur (aangesloten bij ANVR, SGR en Stichting Garantiefonds). Zij denkt mee, ontzorgt en neemt al het geregel en boeken van je reis uit handen. En is tijdens je vakantie 24/7 bereikbaar. Daarnaast heeft ze jarenlang op Schiphol bij de afdeling Inlichtingen gewerkt, heeft daar nog veel contacten en ingangen en weet van de hoed en de rand.   

Op Eelke droomt vind je geteste bed & breakfasts. 

Op vakantie in Nederland 
Als je op vakantie gaat in Nederland kun je uitzoeken of ter plekke thuiszorg en/of hulpmiddelen kunt ontvangen.  
Als je al thuiszorg hebt vraag dan of zij kunnen bemiddelen bij het vinden van een thuiszorgorganisatie op je vakantieadres. Heb je dit niet dan kun je kijken of er een mogelijkheid is om zzp’ers in te huren ter plaatse of dat je een contract voor de duur van je vakantie kunt afsluiten bij een thuiszorgorganisatie op je bestemming. Als je een PGB hebt zou kunnen vragen of de hulpverlener mee gaat op vakantie. Onderling spreek je dan af hoe het zit met de kosten van het verblijf en het verlonen van de uren. 
Check je zorgverzekering hoe het zit met hulpmiddelen laten bezorgen op je vakantieadres in Nederland, vergoedingen hiervoor variëren per zorgverzekeraar. 

Zoeken is best lastig. Tips hierbij: lees de reviews door, bekijk goed de foto’s van de accommodaties, google op woorden als rolstoeltoegankelijk, niet alleen voor de accommodatie maar ook voor de omgeving, stad en strand.  

Meenemen op reis 

  • Medicijnenpaspoort/douaneverklaring van medicijnen in het Engels 
  • Genoeg medicatie of zelfs extra medicatie als het medicijn op de bestemming moeilijk te verkrijgen is 
  • Verlengsnoer en stekkerblok 
  • Spanningsomvormer in het geval er op de bestemming een ander voltage is. 
  • Wereldstekkker als er andere stopcontacten zijn 
  • Toiletverhoger 
  • Tiewraps (komen altijd een keer van pas) 
  • Ductape (komt ook altijd een keer van pas) 
  • Katheter 
  • Slaaptabletten in overleg met je huisarts 
  • Reserveronderdelen voor je rolstoel (plakset, binnenbanden, buttons) 
  • Extra oplader voor je rolstoel 
  • Pakket extra slangen als (als je beademing hebt)  

Belangrijk om te weten is dat een medicijnenpaspoort geen douaneverklaring vervangt.  

Vakantiebeurs  
Afgelopen week, van 27 februari tot/met 4 maart, was er een speciale vakantiebeurs georganiseerd voor mensen met beperkingen. Meer informatie lees je hier: https://www.vakantieschip.nl/aangepaste-vakantiebeurs/ 

Inmiddels is de vakantiebeurs voorbij maar Conny heeft een bezoek gebracht en de volgende informatie verzameld. 

Vakantiehuizen /groepsaccommodatie en B&B hotel (aangepast en hulpmiddelen) in Elsloo, op de grens van Friesland en Drenthe van De Vrije Vogel

Stichting Avavieren in ’s-Gravenzande, gemeente Westland, op loopafstand van strand heeft op Strandpark Vlugtenburg 9 zorgbungalows met alle hulpmiddelen. Ook aanwezig elektrische strandrolstoel, strandrolstoel, strandrups, duofiets en rolstoelfiets. 

Rolstoeltoegankelijk chalet De Vrije Vogel van ‘Drempelvrij vakanties‘ op de gezinscamping “De Agnietenberg”, is geschikt voor maximaal 4 personen en van allerlei gemakken, voorzieningen, hulpmiddelen en aanpassingen.  

SailWise is een organisatie zonder winstoogmerk en biedt toegankelijke watersport aan, zowel in fysieke als in financiële zin. Deelnemers van SailWise betalen voor watersportactiviteiten en -vakanties zelf een kleine 50% van de kostprijs.  

De vakanties en activiteiten zijn vanaf drie locaties in Nederland: 

  • Watersportcentrum It Sailhûs (Elahuizen) 
  • Watersporteiland Robinson Crusoe (Loosdrecht) 
  • Tweemastklipper Lutgerdina (Enkhuizen) 

Ze zijn volledig aangepast, rolstoeltoegankelijk en voorzien van alle comfort voor een (zeil)vakantie of weekendje weg. Ook de schepen zijn aangepast. 

Stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ heeft vaartochten voor mensen met een beperking op het schip “De Jonathan”. De vaartochten die worden georganiseerd zijn 4-daags (maandag-donderdag) en een wekelijkse dagtocht (vrijdag). Het schip kan voor een 4-daagse vaartocht alleen door gezelschappen van maximaal 12 personen (inclusief begeleiders) worden geboekt. Gezelschappen dienen hun eigen begeleiders mee te nemen.  

Vakantieverblijf Breda op Landgoed Nuwenhuys is voor 6 personen geschikt – óók voor mensen die rolstoelgebonden zijn en/of aangepaste voorzieningen nodig hebben. 1 slaapkamer heeft een plafond tillift en twee ‘hoog-laag’ bedden. Je kunt kiezen tussen een gewoon matras of een zorgmatras. 

Doelstelling van Handicamp is het kamperen voor mensen met een lichamelijke beperking te bevorderen door het uitwisselen van kampeerervaringen en informatie geven over verschillende (praktische) oplossingen. Ook door het organiseren van één kampeerweekend per jaar. 

De Sjaak Pach Stichting organiseert vaarvakanties voor lichamelijk gehandicapte kinderen en jongeren tot 35 jaar oud en ook rolstoelgebonden.  

Reisburo Vakantie & Zorg organiseert kleinschalige rolstoeltoegankelijke groepsreizen met zorg, met een groepje van maximaal 10 personen dat begeleid wordt door professionele zorgmedewerkers. Busreizen, vliegreizen, verre reizen en cruises.  

A tot Z reizen, de specialist in vakanties voor mensen met een zorgvraag. Van volledig georganiseerde vakanties tot maatwerkreizen en aangepaste accommodaties. A tot Z reizen heeft vrijwilligers die vakanties begeleiden met ruime werkervaring in de zorg. De zorgreizen zijn rolstoeltoegankelijk. De excursies zijn niet allemaal rolstoeltoegankelijk.  

Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander is ingericht voor gasten die in een rolstoel zitten of gebruik maken van een rollator en maakt riviercruises door Nederland, België en Duitsland voor individuele deelnemers, stellen en groepen. De hutten en badkamers zijn aangepast en hulpmiddelen zijn te regelen. Vrijwilligers en verpleegkundigen gaan mee. 

Buurtzorghuis de Nije Schuur op Terschelling;
8 aangepaste studio’s met hoog-laag bedden, sta-op-stoel, mobiele tillift, zorg is mogelijk, bestelmogelijkheden omtrent boodschappen, ontbijt en maaltijden. Ook op boot moet dan plaats zijn!

De Quincy van Stichting Varen met Wielen, een schip speciaal voor rolstoelafhankelijke mensen met een ernstige handicap. O.a. hoog-laag bed en plafondtillift. Voor mensen zonder vaarervaring bestaat de mogelijkheid om een vrijwillige schipper mee te krijgen.


 

Meer nuttige informatie vind je ook nog hier: 

Website van de ALS patiëntenvereniging 
Website van Spierziekten Nederland 
Website van ALS op de Weg (voor een vakantie rolstoelbus)
www.schiphol.nl/nl/pagina/faq-toegankelijkheid-en-faciliteiten/ 
www.schiphol.nl/nl/pagina/extra-assistentie/  
www.schiphol.nl/nl/pagina/mail-voor-extra-assistentie/ 

Heb je specifieke vragen, stel dan je vraag ook eens in de facebookgroep van de ALS-patiëntenvereniging en/of in de Lotgenoten facebookgroep 

Heb jij nog een goede tip of aanvulling laat het ons dan weten. 

Het is nooit zoals thuis maar dat maakt reizen ook zo leuk! Fijne vakantie! 

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid