Onderzoek naar geestelijke verzorging in de thuissituatie
Wanneer je te maken krijgt met een progressieve aandoening zoals ALS, PSMA of PLS heeft dit niet alleen invloed op je lichamelijk en psychische gezondheid, maar kun je ook geconfronteerd worden met existentiële vragen omtrent leven, dood en de grenzen van het bestaan. Geestelijke verzorgers bieden professionele begeleiding bij levensvragen en zingeving.
Er is steeds meer aandacht voor zingeving in de gezondheidszorg, maar de mogelijkheid om geestelijke verzorging te ontvangen als je thuis ziek bent, is nog vrij onbekend.
Onderzoek
Voor een wetenschappelijk onderzoek naar geestelijke verzorging zijn we op zoek naar mensen die behoefte hebben om met een geestelijke verzorger te praten over hun leven en de ingrijpende veranderingen door hun ziekte. Het doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de /manier waarop geestelijke verzorgers mensen die thuis chronisch (levensbedreigend) ziek zijn, kunnen ondersteunen bij het verhelderen van hun levensvragen. De onderzoekers willen hiervoor een nieuw gespreksmodel uitproberen.
Dit onderzoek maakt deel uit van het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging (PLOEG) en is een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Wat houdt het in om mee te doen?
Als je meedoet met dit onderzoek, betekent dit het volgende:
1. je voert 6 gesprekken met een geestelijke verzorger van één uur. Deze gesprekken vinden plaats bij jou thuis (of via videobellen) en zijn kosteloos;
2. je ontvangt een informatiepakket met daarin een werkboek. In dit werkboek vragen we je notities te maken voorafgaand en na afloop van elk gesprek;
3. je vult op drie momenten een vragenlijst in over hoe je je op dat moment voelt.
Na afloop kun je uitgenodigd worden voor een interview. Uitgangspunt is dat het op de eerste plaats gaat om jouw vragen en verhaal. Het onderzoek is daaraan ondergeschikt.
Momenteel zijn er voor dit onderzoek geestelijk verzorgers beschikbaar om gesprekken met je te voeren in de volgende provincies: Drenthe, Flevoland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland (regio Amsterdam), Zuid-Holland, Overijssel en Utrecht.
Aanmelden of meer informatie?
Voor meer informatie of voor aanmelding kun je een kijkje nemen op https://ucgv.nl/eerstelijns-gv/
Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Annemarie Foppen, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Per email naar a.foppen@vu.nl of tijdens kantooruren telefonisch op 020- 5987040.