X

Marcel Didden

3 juli 2023

PAR-lid

Ik ben geboren in 1974 en woon in Brunssum. Ik heb vier prachtige zoons, In juli 2019 kreeg ik de diagnose ALS. De tijd tussen eerste afspraak met neuroloog en diagnose was slechts een week!

Ik heb elektrische energietechniek gestudeerd in Aken (D) en ben op hetzelfde onderwerp gepromoveerd in Leuven (B). Sindsdien werk ik reeds 20 jaar aan innovatieve projecten bij een groot energiebedrijf. Misschien word ik nog wel ooit de Stephen Hawking van de energietransitie 😊.

In april 2023 mocht ik een interview geven voor ALS NU.

Door mijn wetenschappelijke achtergrond ben ik sterk geïnteresseerd in het onderzoek naar een behandeling van ALS. Deze zoektocht heeft enkele gelijkenissen met mijn vroegere en huidige werk. Zo werd mijn promotieonderzoek gefinancierd door de industrie. Ik moest telkens de balans vinden tussen academische diepgang enerzijds en het leveren van concrete resultaten voor het bedrijfsleven anderzijds. Dit zal voor het ALS Centrum ook een uitdaging zijn. Het onderzoeksproces in mijn huidige werk lijkt ook enigszins op de ALS-driehoek Nederland. Onderzoek wordt gefinancierd door één partij en uitgevoerd door één onderzoeksinstelling. Dit heeft het grote voordeel van een centrale kennisopbouw, maar ook mogelijke valkuilen. Ik hoop mijn kennis en kunde in te zetten op dit gebied met de nadruk op waarde voor huidige en toekomstige patiënten.

Als uitmijter: ik houd erg van leuke Nederlandse woordspelingen. In moeilijke situaties fleur ik op met een citaten van Herman Finkers zoals: “onmogelijk is ook mogelijk want onweer is ook weer”.