X

COVID-19-vaccinatiekeuzes en vaccinatieaandachtspunten

20 april 2021

De UMC’s, huisartsen, GGD’s en andere medische zorgverleners werken zo hard als mogelijk om de bevolking, en de kwetsbaren met voorrang, te vaccineren. Zij zijn daarbij afhankelijk van het beleid van het RIVM die op basis van gezondheidsrisico’s, politieke keuzes en beschikbaarheid van vaccins keuzes maakt van volgorde van verschillende groepen.

Van mantelzorgers is momenteel bekend dat deze niet gelijktijdig met patiënten gevaccineerd worden. Zij zijn niet vergeten, maar komen later aan de beurt. Daar kunnen de zorgverleners die vaccins toedienen niets aan veranderen. APC hoort van incidenten waarbij opgeroepen patiënten eisen dat een meekomend mantelzorger ook wordt gevaccineerd. Vaccins zijn echter niet op te eisen!

Wel hebben wij als APC er hard aan gewerkt de meest kwetsbare groep, patiënten, met een hogere prioriteit eerder te laten vaccineren.

Mantelzorgers zijn niet vergeten maar zijn later ingedeeld. De mogelijkheid die in maart voor hen was gecreëerd is helaas in april stopgezet door de discussies over AstraZeneca. We wachten nu op bericht van het RIVM over vaccineren van o.a. pgb-zorgverleners, waartoe ook veel mantelzorgers behoren, met een ander vaccin. Daarnaast zijn regelmatig plots bepaalde leeftijdsgroepen aan de beurt. Houd daarom www.rivm.nl/nieuws in de gaten.

We willen iedereen erop attenderen dat een eerste en een tweede vaccinatie geen garantie biedt dat je geen corona krijgt en ook geen garantie biedt dat je een ander niet kan besmetten. De kans het te krijgen en de kans op ernstige complicaties is wel verminderd.

Daarom: iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Stay safe!

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid