X

Financiën

De financiële gevolgen kunnen na het overlijden vaak groot zijn voor de partner en/of kinderen die achterblijven. Het is aan te bevelen deze gevolgen en de verschillende regelingen die geld kunnen uitkeren aan nabestaanden tijdig helder te hebben.

Het NIBUD geeft een overzicht. Ook op Wegwijzer in geldzaken staat informatie.

Geldzaken en overlijden, wat kun je nu regelen?
Door praktische zaken op tijd te regelen, bijv. het opstellen van een levenstestament, kun je ervoor zorgen dat de dingen gaan zoals jij wilt. Het kan je ook rust geven. Om je partner en kinderen goed achter te laten, bijv. de erfenis en pensioen, kijk dan op deze pagina van Wijzer in geldzaken voor een overzicht van geldzaken waar je aan moet denken in geval van overlijden. Ook de Rijksoverheid geeft informatie op maat om je bij leven voor te bereiden op overlijden, nalatenschap regelen en nabestaanden verzorgd achter te laten. Op notaris.nl staat o.a. informatie over erfgenamen, erfbelasting en belastingvrij schenken. Als je partner overlijdt, moet er veel geregeld worden en met misschien financiële gevolgen. Lees of je een Anw-uitkering kunt krijgen.
Ontvang je een AOW-pensioen en kom je te overlijden dan stopt je AOW-pensioen automatisch op de dag na overlijden. Je nabestaanden krijgen dan meestal een eenmalige overlijdensuitkering.

Belasting 
Veel zorgkosten zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Denk daarbij aan bepaalde medicijnen, hulpmiddelen, reiskosten of ziektekosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed.
Webinar Meerkosten 2023 – Belastingvoordeel in verband met ziekte of beperking
Webinar Meerkosten 2024 – Belastingvoordeel in verband met ziekte of beperking

Overzicht maatregelen energiekosten compensatie

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid