X

Grote internationale medicijnstudies gestart binnen het ALS Centrum

13 januari 2022

Het ALS Centrum werkt met een groot team hard aan het vinden van een effectieve behandeling voor ALS. Dit heeft geleid tot grote internationale studies naar nieuwe medicijnen. In de afgelopen tijd zijn er veel verschillende studies gestart, waar nu ook mensen uit Nederland zich voor kunnen inschrijven om mee te doen. Graag vertellen zij hier meer over de laatste studies en waar mensen aan moeten voldoen om deel te kunnen nemen. Specifiek lichten ze twee studies uit. 

Het gaat in bijzonder om de PHOENIX- en de ADORE-studie. Deze twee internationale onderzoeken zijn beiden opgesteld naar de laatste TRICALS-richtlijnen waarbij men een grotere kans heeft om het werkzame middel te krijgen dan de placebo en waarbij de belasting van deelname zo laag mogelijk is. Beide medicijnen hebben als voordeel dat ze ingenomen kunnen worden als drankje vanuit huis. Dit maakt deze twee studies goede opties om aan deel te nemen. 

Meedoen aan internationale medicijnstudie

Wil je bijdragen aan het onderzoek naar een van deze internationale medicijnstudies? Dan kun je je aanmelden door te mailen naar info@tricals.org. Vermeld bij je deelname alstublieft naam, geboortedatum en telefoonnummer of emailadres.  

Twijfel je over het kiezen van een studie of heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met TRICALS via info@tricals.org. TRICALS zal je vragen dan zo snel mogelijk beantwoorden en als het gewenst is een 1-1 moment met je plannen om verdere vragen of twijfels rustig door te nemen. Wij adviseren je om alle gegeven informatie aandachtig door te nemen en zo nodig ook met je naasten te bespreken.  

Medicijnstudies in het ALS Centrum

PHOENIX studie

In deze fase 3 studie wordt de veiligheid en werkzaamheid van het nieuwe geneesmiddel ‘AMX0035’ voor de behandeling van ALS onderzocht. Deze klinische trial is opgezet in opdracht van het farmaceutische bedrijf Amylyx Pharmaceuticals Inc. De studie volgt op een eerdere studie met AMX0035 in mensen met ALS die hoopvolle resultaten liet zien (de CENTAUR-trial). Het middel AMX0035 kan worden opgelost in water en ingenomen als drankjeDe effecten van AMX0035 worden vergeleken met de effecten van een placebo. Bij deelname aan de studie, heb je 60% kans om AMX0035 te ontvangen en 40% kans om een placebo te ontvangen.Het gehele onderzoek duurt 1 jaar, waarin uongeveer 6 keer het UMC Utrecht moet bezoeken. Ook heb je 9 contactmomenten met het onderzoeksteam via de telefoon of beeldbellen. In Nederland kunnen naar verwachting 15-20 mensen met ALS meedoen. Lees meer over deze studie en de criteria voor deelname op de website van TRICALS. 

ADORE studie

Met deze fase 3 studie wordt onderzocht hoe veilig en werkzaam het nieuwe geneesmiddel ‘FAB122’ (een orale vorm van het geneesmiddel edaravone) is voor de behandeling van ALS. Ook zal vastgesteld worden of FAB122 het verloop van de ziekte kan vertragen. De effecten van FAB122 worden vergeleken met de effecten van een placebo. Bij deelname heb je twee keer zoveel kans om FAB122 te ontvangen dan de placebo. Dit geneesmiddelenonderzoek is opgezet in opdracht van Ferrer Internacional, S.A. Het middel FAB122 kan worden opgelost in water en ingenomen als drankje. Gedurende 72 weken neem je het medicijn in. Tijdens deze periode breng je ongeveer 9 keer een bezoek aan het onderzoekscentrum voor onderzoeken en heb je ongeveer 7 keer telefonisch contact met het onderzoeksteam. Lees meer over deze studie en de criteria voor deelname op de website van TRICALS. 

Er lopen ook nog andere medicijnstudies in het ALS Centrum. Een overzicht hiervan vind je terug op de website.

Over TRICALS

Alle medicijnstudies in het ALS Centrum worden uitgevoerd onder de vlag van TRICALS. Dit is een internationale samenwerking tussen onderzoekers, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven en fondsenwervers uit 15 Europese landen.  Doel is om zo snel mogelijk nieuwe behandelingen te vinden voor ALS, PSMA en PLS. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuws over nieuwe medicijnstudies? Schrijf je dan in bij TRICALS.

Hartelijk dank voor je interesse, samen vinden we een behandeling voor ALS!

Met vriendelijke groet namens het gehele ALS Centrum-team, Prof. Dr. Leonard van den Berg, Prof. Dr. Jan Veldink en Dr. Michael van Es

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid