X

Robot Luka

22 januari 2021

Luka & the lights

Dit is Luka. Luka is een robotje. Zo op het oog een heel normaal robotje. Alleen is er iets mis met Luka. De bedrading gaat stuk waardoor onderdelen niet meer goed werken en zelfs uitvallen. Luka heeft ALS.

Luka & The Lights heeft meer raakvlakken met de werkelijkheid dan je zou willen. Dit is het verhaal van Anjo Snijders en Sascha Groen. Op 14 augustus 2017 veranderde hun leven voorgoed met de diagnose PSMA bij Anjo. Toen kwam de vraag: hoe leggen wij dit uit aan onze jonge kinderen? Er is informatie en uitleg over ALS te vinden, maar niets gericht op het niveau van kleine kinderen. Door dit gemis is Luka ontstaan. Luka & the Lights moet een korte animatiefilm worden waarin wordt uitgelegd wat ALS is.

Doel

Het belangrijkste doel van deze film is ouders helpen jonge kinderen uit te leggen wat deze slopende ziekte inhoudt. Er wordt in de film niet gesproken waardoor deze ook internationaal inzetbaar is. Want ook internationaal geven lotgenoten aan passend materiaal te missen. Daarnaast is Luka er ook om meer aandacht te vragen voor ALS en kan Luka ingezet worden om geld te vragen voor onderzoek.

Maar Luka wordt groter dan dat. In samenwerking met Stichting ALS Nederland, het ALS Centrum en patiëntenvereniging APC streven we naar een online platform, waar kinderen antwoorden kunnen vinden op vragen, op hun eigen niveau. We zijn ook bezig met een spreekbeurtpakket, zodat kinderen ondersteund worden bij het uitleggen van ALS aan hun klas. Luka wordt een een uit te printen 3D robotje. En volgt nog meer.

Bereik

We schatten in dat er per patiënt minstens één kind als kind of kleinkind geraakt wordt door de ziekte ALS. Daarnaast denken we dat er twee kinderen in de naaste omgeving (buren, familie en/of vrienden) mee te maken hebben. Dat zijn grof geschat ongeveer 4500 kinderen in Nederland. Als die kinderen de video allemaal in de klas laten zien bereik je nog eens 90.000 kinderen, en dat alleen in Nederland. Wereldwijd gaat het om 400.000 ALS-patiënten met 1.2 miljoen kinderen die er direct mee te maken krijgen. Als die jonge lotgenoten de film in de klas laten zien, worden er, uitgaande van 20 kinderen in een klas, wereldwijd 24 miljoen kinderen bereikt. 24 miljoen gezinnen waar door middel van Luka aandacht gevraagd wordt voor ALS.

Het laten maken van een professionele animatie is niet goedkoop. Daarom wordt uw hulp gevraagd. Help jij ook mee om het licht van Luka te laten schijnen? Doneer en deel dit bericht. Dank je wel namens het Luka-team!

www.alsrobotluka.nl

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid