X

Rolstoelbesturing met bril

22 december 2020

In Duitsland is er een innovatief systeem ontwikkeld waarbij je een rolstoel kunt besturen middels hoofdbewegingen. De Munevo Drive kan in combinatie met de Smartglass vrijwel elk type elektrische rolstoel besturen. Klaas Kieft, lid van het bestuur APC, kon er één testen en deelde zijn bevindingen.

“Allereerst even de situatie: mijn rolstoel bestuur ik nog met mijn hand en joystick. Om voorbereid te zijn op verder verlies van mijn handfunctie is er een tijd geleden ook hoofdbesturing aangebracht. Dat gaat op zich goed, maar is ook heel vermoeiend voor mijn nekspieren, die helaas nu net zo snel achteruit gaan als de armen.’’

Hoe werkt het
‘’Daarom was ik heel benieuwd naar de mogelijkheden van Smartglass (Google bril). Mijn belangrijkste vraag was over de basiswerking van de bril: werkt de bril via oogbesturing of via de positie van het hoofd. Het antwoord was helaas direct helder: het is geen oogbesturing en daarmee dus wel belastend voor de nek. Ik heb toch een passing gedaan.‘’

Kleine voordeel
‘’Het koppelen via bluetooth aan mijn rolstoel lukte niet, maar is met de juiste software wel mogelijk. De passing is daarom voortgezet op een kleine rolstoel van de leverancier, ook een midwheeler. Dat ging op zich prima en is in principe niet makkelijker of moeilijker dan met de hoofdbesturing. Je maakt menukeuzes door je hoofd 5 graden voorover, achterover of op zij te kantelen. Daarna regel je voorover je snelheid en opzij stuur je. Voordeel is wel dat de originele hoofdsteun kan blijven zitten. Die is veel comfortabeler dan die van de hoofdbesturing.’’

Afwegingen
‘’Als ik dus nu vrije keuze had, koos ik voor de bril. Echter ik vind het niet realistisch om de Wmo te bewegen om de dure hoofdbesturing in te ruilen voor de nog duurdere bril zonder dat met overtuigende voordelen te kunnen onderbouwen. De afspraak met de ergotherapeute is nu dat we twee sporen inzetten: meer ervaring opdoen met de bestaande hoofdbesturing EN de ontwikkeling van echte oogbesturing goed blijven volgen. Oogbesturing ontwikkelt zich wel, maar wordt bemoeilijkt door verzekeraars die de risico’s nog niet willen dekken.”

APC lid Peter Snoek testte de bril ook en Munevo plaatste daarover een persbericht welke je hier kunt lezen in PDF.

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid