X

TRICALS – snelweg naar behandeling

11 november 2019

TRICALS is een Europees consortium waarin onderzoek, innovatie, patiëntendatabase en fondsenwerving samenkomen. De voordelen voor patiënten zijn groot. Meer mensen kunnen meedoen aan medicijnstudies, de kans op placebo is veel kleiner, de studies zijn internationaal beter op elkaar afgestemd én innovaties vinden hun weg naar gangbare behandelmethoden.

TRICALS

TRICALS – voluit het Treatment Research Institute for the Cure of ALS – bestaat al sinds 2014. Het startte als Europees netwerk dat patiënten, ALS-centra in academische ziekenhuizen en de farmaceutische industrie met elkaar verbindt. Vanuit de gedachte dat medicijnonderzoeken eerder kunnen beginnen als patiënten hun beschikbaarheid al van tevoren kenbaar maken.

Om al die onderzoeken mogelijk te maken, is veel geld nodig. Daarom omvat TRICALS ook een Europese campagne om fondsen te werven. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de ALS-stichtingen.

Snelweg naar behandeling

De afgelopen drie jaar werkte het ALS Centrum Nederland hard aan innovatie van medicijnonderzoek in het project TryMe. Sinds november dit jaar gaan TryMe en TRICALS samen verder onder de naam TRICALS, wel met een nieuw motto: ‘the highway towards a cure’. En dat is geen grootspraak. Want onderzoekers kunnen innovaties nu sneller toepassen in de medicijnstudies. En die studies zijn dankzij het netwerk internationaal goed op elkaar afgestemd. Aan TRICALS doen behalve Nederland nu Ierland, het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland mee. Veel andere landen zijn geïnteresseerd.

Aftrap TRICALS

Op 6, 7 en 8 november vond de grote aftrap plaats van het nieuwe TRICALS met een discussiedag over de vernieuwingen om trials te versnellen en hoe dit te realiseren, en een trainingsdag opdat alle testen en screeningen op dezelfde wijze worden uitgevoerd in Europa.

Op de website van TRICALS staat alle informatie en kunnen patiënten zich aanmelden om mee te doen.

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid