X

Werk en financiën

Na het horen van de diagnose ALS/PSMA/PLS gaat er van alles door je heen, zowel bij de patiënt als partner. Blijven werken of niet, hoe zit het met de financiën bij stoppen met werken en na overlijden, etc.

Op deze websitepagina van het ALS Centrum staat informatie over werk en ALS/PSMA/PLS voor zowel patiënt als partner of gezinslid. Daarnaast kunnen de maatschappelijk werker van het ALS-behandelteam en de ARBO-arts informatie geven.

De één wil graag blijven werken, maar de ander wil zijn tijd liever besteden aan andere dingen. Op deze pagina staat informatie over die keuze.

Door praktische zaken op tijd te regelen, bijv. het opstellen van een levenstestament, kun je ervoor zorgen dat de dingen gaan zoals jij wilt. Het kan je ook rust geven.

Pensioen en arbeidsongeschiktheid
Als je door ALS/PSMA/PLS (straks) niet meer kunt werken, verandert je financiële situatie. Werknemers ontvangen vaak het eerste jaar nog hun volledige loon. In het tweede jaar gaat het inkomen meestal omlaag. Na jaar heb je vaak recht op een uitkering van de overheid. Arbeidsongeschiktheid heeft ook gevolgen voor je pensioen. Op Wijzer in geldzaken staat informatie hierover.

Voor een ondernemer en als je een familiebedrijf hebt, en je krijgt de diagnose ALS/PSMA/PLS worden specifieke vragen actueel. Wat gebeurt er met het bedrijf na overlijden. Hoe voorkom je dat je familie in de financiële problemen komt? Lees informatie op Wijzer in geldzaken.

Geldzaken en overlijden, wat kun je nu regelen?
Informatie over zorgen dat je partner en kinderen goed achterblijven, denk na over je erfenis en kijk ook naar je pensioen.

Ook de Rijksoverheid geeft informatie op maat om je bij leven voor te bereiden op overlijden, nalatenschap regelen en nabestaanden verzorgd achter te laten.

Op notaris.nl staat o.a. informatie over erfgenamen, erfbelasting en belastingvrij schenken.

Draag bij aan een oplossing tegen ALS

Meld je nu gratis aan als lid