Hulpmiddelen
De eerste hulpmiddelen moeten aangevraagd of aangeschaft worden. Moeilijk om te accepteren misschien, maar daar staat tegenover dat die hulpmiddelen het dagelijks leven mogelijk makkelijker maken en de zelfstandigheid weer vergroot. De ergotherapeut van het ALS-behandelteam helpt in die onbekende wereld van hulpmiddelen en helpt met waar je die aan moet vragen. Hulpmiddelen die deel uitmaken van jouw behandeling of die je nodig hebt voor jouw dagelijkse verzorging, hulpmiddelen en aanpassingen voor jouw huis en werk, hulpmiddelen om je te verplaatsen en, indien nodig, om te communiceren. Er zijn allerlei regelingen voor de verstrekking of vergoeding van deze hulpmiddelen, zie instanties en regelingen.
Zie ook informatie over hulpmiddelen, informatie over woningaanpassingen en informatie over rolstoel.
- Het is lastig voor te stellen wat een hulpmiddel kan betekenen. De website ThuisAlsThuis laat je kennis maken met diverse hulpmiddelen voor mensen met ALS, PLS en PSMA.
- Informatie over hulpmiddelen en ‘Lijst met hulpmiddelen die mensen met ALS nodig gaan hebben’ op Kennisplatform
- Informatie over hulpmiddelen op website van Spierziekten Nederland
- Vilans hulpmiddelenwijzer
- Je houding in een rolstoel of trippelstoel is van belang voor pijn, wondjes en energie. Vraag hulp van een ZitAdviesTeam.
Valt een hulpmiddel buiten de vergoeding van Wmo of zorgverzekering dan heeft stichting ALS op de weg diverse hulpmiddelen te leen, o.a. rolstoelauto’s en -bussen, sta-op-stoelen en aangepaste fietsen. Hun hulpmiddelen zijn ook te leen ter overbrugging van een aanvraag.